Vesti


G. PREDSEDNIK VLADE ĆE PREDSTAVLJATI G.PREDSEDNIKA REPUBLIKE NA KOMEMORACIJI ISKRCAVANJA U PROVANSI
Alžir (APS), 14. avgust 2014: Predsednik Vlade, G. Abdelmalek Sellal, predstavljaće Predsednika Republike G.Abdelaziz Bouteflika, na komemoraciji povodom iskrcavanja u Provansi, koja će biti održana 15. avgusta 2014. godine, u Tulonu ...
GOSPODA MINISTRI UNUTRAŠNJIH POSLOVA I SPOLJNIH POSLOVA OZNAČILI POČETAK IZDAVANJA IZVODA IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH NA OBRASCU "12S" ZA PRIPADNIKE ALŽIRSKE ZAJEDNICE U INOSTRANSTVU
Alžir (APS), 13. avgust 2014: U sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalnih zajednica i pod nadzorom državnog Ministra, Ministra unutrašnjih poslova i lokalnih zajednica, G. Tayeb Belaiz i Ministra spoljnih poslova G. Ramtane Lamamra, dana 13. avgusta 2014. godine, počelo je izdavanje Izvoda iz matične knjige rođenih, na obrascu "12S" za pripadnike alžirske zajednice u inostranstvu ...
G. DELEGIRANI MINISTAR URUČIO PORUKU PREDSEDNIKA BOUTEFLIKA PREDSEDNIKU KOLUMBIJE
APS, 8. avgust 2014: Predsednik Kolumbije Manuel Juan Santos Calderon primio je 8. avgusta 2014. u Bogoti, delegiranog Ministra zaduženog za afrička i magrebska pitanja, Abdelkader Messahel koji mu je tom prilikom uručio poruku Predsednika Republike, Abdelaziz Bouteflika ...
UČEŠĆE PREDSEDNIKA VLADE U SVOJSTVU PREDSTAVNIKA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, NA VELIKOM BROJU AKTIVNOSTI KOJE SE ORGANIZUJU NA MARGINI PRVOG AFRIČKO-AMERIČKOG SAMITA U VAŠINGTONU
APS, 06/8/2014 : Vašington - Premijer Abdelmalek Sellal uzeo je učešće na mnogim aktivnostima organizovanim na margini prvog afričko-američkog samita, koji je počeo sa radom u Vašingtonu, u utorak. Premijer je bio među zvanicama zvaničnog prijema na Kapitolu, sedištu Kongresa, koji su priredili Predsednik komisije za spoljne poslove Senata, Robert Menendez I Predsednik komisije za spoljne poslove predstavničkog doma, Ed Royce ...
GRUPA ARAPSKIH AMBASADORA AKREDITOVANIH U SRBIJI RAZGOVARALA SA G.ALEKSANDROM VUČIĆEM, PREDSEDNIKOM VLADE SRBIJE
Beograd, 4. avgust 2014. : G. Abdelkader Mesdoua, Ambasador Alžira, zajedno sa Ambasadorima drugih arapskih zemalja (Egipta, Maroka, Libana, Ujedinjenih Arapskih Emirata , Iraka i Palestine) razgovarao je 4. avgusta 2014. sa G.Aleksandrom Vučićem, Predsednikom Vlade Srbije (videti slike ...)

Korisni Linkovi


Air algérie logo

MAE

  CINQUANTENAIRE DE LA DIPLOMATIE ALGERIENNE

Douane Algérienne


Turističke fotografije


Turistički video17.03.2014. 09:47 GLASANJE PUTEM OVLAŠĆENJA: U vezi sa predsedničkim izborima koji će biti sprovedeni u sedištu Ambasade Alžira u Srbiji...  ... pročitajte više 01.10.2013. 11:48 OBAVEŠTENJE O POČETKU POSTUPKA GODIŠNJE REVIZIJE BIRAČKOG SPISKA  ... pročitajte više 04.09.2013. 10:26 Ambasada ima zadovoljstvo da obavesti članove alžirske zajednice da će u petak 6. septembra 2013. godine ...  ... pročitajte više 16.05.2013. 15:15 Ambasada ima zadovoljstvo da obavesti alžirsku zajednicu u Srbiji ...   ... pročitajte više 11.04.2013. 09:20 ** DANI SRPSKO-ARAPSKO-AFRIČKOG PRIJATELJSTVA * Obaveštenje članovima alžirske zajednice u Srbiji   ... pročitajte više 07.02.2013. 14:50 ** proizvod osiguranja za prenos posmrtnih ostataka namenjen članovima nacionalne zajednice u inostranstvu **  ... pročitajte više 31.12.2012. 13:29 *** NEDELJA ALŽIRSKOG FILMA 24-27 JANUAR 2013.GODINE ***   ... pročitajte više 02.11.2012. 15:09 OBAVEŠTENJE O ZAVRŠETKU POSTUPKA GODIŠNJE REVIZIJE BIRAČKOG SPISKA  ... pročitajte više 18.05.2012. 10:00 * poziv dan afrike * Poziv za alžirsku zajednicu u Srbiji  ... pročitajte više 14.03.2012. 14:15 ** GLASANJE PREKO PUNOMOĆJA ** U vezi parlamentarnih izbora koji će se u sedištu Ambasade Alžira u Srbiji, Beograd, održati od subote 05. do četvrtka 10.maja 2012,  ... pročitajte više 29.08.2011. 13:25   ... pročitajte više
 PREDSEDNIK BUTEFLIKA UČESTVUJE U DELU SAMITA G8 POSVEĆENOM AFRICI U FRANCUSKOM GRADU DOVIL

APS, 25.05.2011: Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika, učestvovaće 27. maja u Dovilu (Francuska) na Samitu G8, u segmentu posvećenom Africi, koji se najviše bavi politikom, regionalnim krizama i ekonomskim pitanjima.

Predsednik Buteflika će na ovom sastanku predstavljati Afriku zajedno sa kolegama iz zemalja osnivača NEPADA-a, te premijerom Etiopije u svojstvu predsedavajućeg Nadzornog komiteta NEPAD-a i predsednikom Komisije Afričke unije.

Pitanje regionalnih kriza u Africi biće pokrenuto u delu samita G8 posvećenom ovom kontinentu, a koji se održava u petak u Dovilu (Francuska) uz učešće predsednika Republike, Abdelaziza Buteflike. Segment posvećen Africi baviće se pre svega političkim temama, koje obuhvataju regionalne krize, dok će se drugi deo baviti ekonomskim aspektom, izjavio je novinarima delegirani ministar zadužen za afričke i magrepske poslove, Abdelkader Messahel.

Što se tiče regionalnih kriza, posebna pažnja biće posvećena situaciji u Sudanu nakon referenduma održanog u januaru, u očekivanju potvrde nezavisnosti juga ove zemlje, istakao je on.

Samit G8 o Africi baviće se i mogućnostima u okviru partnerstva dve celine kako bi se pomogla obnova juga i severa ove zemlje. Razgovaraće se i o nerešenom pitanju grada Abyei (Sudan), „koje nije rešeno posebnim referendumom“ u okviru sporazumnog dogovora između vlade severa i vlade juga ove zemlje, rekao je on.

I situacija u Somaliji nalazi se na dnevnom redu Samita G8. Afrička unija (UA), koja je već angažovana u Somaliji preko Amisom-a (Misija Afričke unije u Somaliji), nada se da će se G8 i Ujedinjene nacije „dodatno uključiti“ kako bi pomogle Africi u naporima da reši somalijsku krizu, uoči formiranja prelazne vlade, istakao je on. G8 će se baviti i pitanjima vezanim za situaciju na Afričkom rogu, dodao je on.

Na Samitu G8 će, između ostalog, biti reči i o pitanjima koja se odnose na borbu protiv terorizma i sličnih pojava, pre svega droge, trgovine ljudskim organima i protokom lakog naoružanja. „To su glavne brige afričkih zemalja, naročito u oblasti Sahela“, podsetio je on.

U oblasti razvoja, ministar je izjavio de ća se Samit pozabaviti privrednim rastom u Africi, čija bi stopa razvoja mogla preći „5% u narednim mesecima“. Posebna pažnja biće usmerena na ulogu infrastrukture u regionalnim integracijama.

U tom smislu, ministar je podsetio da je Alžir uložio velike napore oko transsaharskog puta na svojoj teritoriji i da daje podršku zemljama poput Nigera u cilju mobilizacije sredstava za finansiranje preostalog segmenta na teritoriji Nigera kako bi se povezali Alžir i Lagos. Energija i klimatske promene biće tema razgovora šefova država i vlade G8 i afričkih lidera.

Što se tiče energestkih izvora, delegirani ministar je izjavio da je Afrika kontinent kome je energija potrebna za razvoj, pre svega u oblasti industrije, dodajući da će se na samitu govoriti i o obnoviljivim ili novim izvorima energije, poput sunčeve energije. Biće reči i o klimatskim promenama uoči samita koji bi u narednim mesecima trebalo da se održi u Južnoj Africi.

Afrički lideri, naročito promoteri NEPAD-a, među kojima i Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika, redovno su pozivani na dijalog sa svojim kolegama iz G8 o stanju saradnje sa Afrikom. Ovaj dijalog pokrenut je 2000. godine prilikom samita G8 koji je organizovan u Japanu, u Okinavi. Grupu koja predstavlja Afriku, tzv. G5+3, čine pet šefova država osnivača NEPAD-a, kao i predsedavajući AU, predsedavajući Nadzornog komiteta NEPAD-a i predsedavajući Komisije AU. Zemlje koje su pokrenule NEPAD su Južna Afrika, Egipat, Nigerija i Senegal.

Zemlje članice G8 (Francuska, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Nemačka, Japan, Italija i Kanada) čine 15% svetskog stanovništva, 65% BDP-a i dve trećine međunarodne trgovine.

     

Zvanične fotografije
Zvanični video
copyright © Ambassade d'Algérie en Serbie 2009 • Tous droits réservés