Vesti


DOAJENI GRUPA AFRIČKIH I ARAPSKIH AMBASADORA PRIREDILI RADNI RUČAK U ČAST NJ.E.G.ALEKSANDRA VUČIĆA, PREDSEDNIKA VLADE SRBIJE
Beograd, 17. Oktobar 2014. : U cilju jačanja odnosa između Srbije i Diplomatskih predstavništava afričkih i arapskih zemalja, G.Abdelkader Mesdoua, Ambasador Alžira i Doajen Grupe afričkih Ambasadora akreditovanih u Srbiji i G.Mohammed Khalil Nabhan, Ambasador Palestine i Doajen Grupe arapskih Ambasadora akreditovanih u Srbiji priredili su 17.oktobra 2014. ručak u čast G.Aleksandra Vučića, Predsednika Vlade Srbije (videti slike ...)
PROSLAVA NACIONALNOG DANA - G.LAMAMRA : „ALŽIRSKA DIPLOMATIJA JE OD 1.NOVEMBRA 1954. POSTIGLA MNOGO TOGA“
Alžir (El Moudjahid), 09. oktobar 2014. : „ Od 1.novembra 1954 pa do danas, alžirska diplomatija je postigla mnogo toga „ a „ svi oni koji su doprineli da alžirska diplomatija danas bude ono što jeste, zaslužuju da im se oda priznanje i iskaže poštovanje“, izjavio je juče Ministar spoljnih poslova G.Ramtane Lamamra, povodom obeležavanja nacionalnog dana alžirske diplomatije ...
U ALŽIRU POKRENUT PROGRAM ZA STRANE DIPLOMATE "MARHABA"
ALŽIR (APS), 08. oktobar 2014 : Pod imenom "Marhaba" (dobrodošli), Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je program namenjen stranim novopridošlim diplomatama, saopštio je u sredu, u Alžiru, Generalni direktor Istituta za diplomatiju i međunarodne odnose (IDRI), Mohamed Abdelaziz Bouguetaia ..
SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE POZDRAVILE „KONTINUIRANO LIDERSTVO“ ALŽIRA U SVETSKOJ DIPLOMATIJI
Alžir, 8. oktobar 2014. : Povodom Dana alžirske diplomatije, Sjedinjene američke države (SAD) pozdravile su „kontinuirano liderstvo“ Alžira u svetskoj diplomatiji i izrazile „ nikad zaboravljenu zahvalnost“ za njenu ulogu u oslobađanju 52 američka taoca 1981.godine, kaže se u saopštenju američke ambasade u Alžiru, objavljenom u sredu ...
POŠTA I INFORMACIONO-KOMUNIKACIONE TEHNOLOGIJE: SNAŽNA VOLJA ALŽIRA ZA JAČANJE SARADNJE SA SRBIJOM
Alžir (APS), 7. oktobar 2014: Gđa Ministar Pošte i Informaciono-komunikacionih tehnologija, Gđa Zohra Derdouri, ponovila je u utorak u alžirskoj prestonici da Alžir“ ima snažnu volju“ da učvrsti odnose i ojača saradnju sa Srbijom u oblastima pošte i Informaciono-komunikacionih tehnologija ...

Korisni Linkovi


Air algérie logo

MAE

  CINQUANTENAIRE DE LA DIPLOMATIE ALGERIENNE

Douane Algérienne


Turističke fotografije


Turistički video17.03.2014. 09:47 GLASANJE PUTEM OVLAŠĆENJA: U vezi sa predsedničkim izborima koji će biti sprovedeni u sedištu Ambasade Alžira u Srbiji...  ... pročitajte više 01.10.2013. 11:48 OBAVEŠTENJE O POČETKU POSTUPKA GODIŠNJE REVIZIJE BIRAČKOG SPISKA  ... pročitajte više 04.09.2013. 10:26 Ambasada ima zadovoljstvo da obavesti članove alžirske zajednice da će u petak 6. septembra 2013. godine ...  ... pročitajte više 16.05.2013. 15:15 Ambasada ima zadovoljstvo da obavesti alžirsku zajednicu u Srbiji ...   ... pročitajte više 11.04.2013. 09:20 ** DANI SRPSKO-ARAPSKO-AFRIČKOG PRIJATELJSTVA * Obaveštenje članovima alžirske zajednice u Srbiji   ... pročitajte više 07.02.2013. 14:50 ** proizvod osiguranja za prenos posmrtnih ostataka namenjen članovima nacionalne zajednice u inostranstvu **  ... pročitajte više 31.12.2012. 13:29 *** NEDELJA ALŽIRSKOG FILMA 24-27 JANUAR 2013.GODINE ***   ... pročitajte više 02.11.2012. 15:09 OBAVEŠTENJE O ZAVRŠETKU POSTUPKA GODIŠNJE REVIZIJE BIRAČKOG SPISKA  ... pročitajte više 18.05.2012. 10:00 * poziv dan afrike * Poziv za alžirsku zajednicu u Srbiji  ... pročitajte više 14.03.2012. 14:15 ** GLASANJE PREKO PUNOMOĆJA ** U vezi parlamentarnih izbora koji će se u sedištu Ambasade Alžira u Srbiji, Beograd, održati od subote 05. do četvrtka 10.maja 2012,  ... pročitajte više 29.08.2011. 13:25   ... pročitajte više
 PREDSEDNIK BUTEFLIKA UČESTVUJE U DELU SAMITA G8 POSVEĆENOM AFRICI U FRANCUSKOM GRADU DOVIL

APS, 25.05.2011: Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika, učestvovaće 27. maja u Dovilu (Francuska) na Samitu G8, u segmentu posvećenom Africi, koji se najviše bavi politikom, regionalnim krizama i ekonomskim pitanjima.

Predsednik Buteflika će na ovom sastanku predstavljati Afriku zajedno sa kolegama iz zemalja osnivača NEPADA-a, te premijerom Etiopije u svojstvu predsedavajućeg Nadzornog komiteta NEPAD-a i predsednikom Komisije Afričke unije.

Pitanje regionalnih kriza u Africi biće pokrenuto u delu samita G8 posvećenom ovom kontinentu, a koji se održava u petak u Dovilu (Francuska) uz učešće predsednika Republike, Abdelaziza Buteflike. Segment posvećen Africi baviće se pre svega političkim temama, koje obuhvataju regionalne krize, dok će se drugi deo baviti ekonomskim aspektom, izjavio je novinarima delegirani ministar zadužen za afričke i magrepske poslove, Abdelkader Messahel.

Što se tiče regionalnih kriza, posebna pažnja biće posvećena situaciji u Sudanu nakon referenduma održanog u januaru, u očekivanju potvrde nezavisnosti juga ove zemlje, istakao je on.

Samit G8 o Africi baviće se i mogućnostima u okviru partnerstva dve celine kako bi se pomogla obnova juga i severa ove zemlje. Razgovaraće se i o nerešenom pitanju grada Abyei (Sudan), „koje nije rešeno posebnim referendumom“ u okviru sporazumnog dogovora između vlade severa i vlade juga ove zemlje, rekao je on.

I situacija u Somaliji nalazi se na dnevnom redu Samita G8. Afrička unija (UA), koja je već angažovana u Somaliji preko Amisom-a (Misija Afričke unije u Somaliji), nada se da će se G8 i Ujedinjene nacije „dodatno uključiti“ kako bi pomogle Africi u naporima da reši somalijsku krizu, uoči formiranja prelazne vlade, istakao je on. G8 će se baviti i pitanjima vezanim za situaciju na Afričkom rogu, dodao je on.

Na Samitu G8 će, između ostalog, biti reči i o pitanjima koja se odnose na borbu protiv terorizma i sličnih pojava, pre svega droge, trgovine ljudskim organima i protokom lakog naoružanja. „To su glavne brige afričkih zemalja, naročito u oblasti Sahela“, podsetio je on.

U oblasti razvoja, ministar je izjavio de ća se Samit pozabaviti privrednim rastom u Africi, čija bi stopa razvoja mogla preći „5% u narednim mesecima“. Posebna pažnja biće usmerena na ulogu infrastrukture u regionalnim integracijama.

U tom smislu, ministar je podsetio da je Alžir uložio velike napore oko transsaharskog puta na svojoj teritoriji i da daje podršku zemljama poput Nigera u cilju mobilizacije sredstava za finansiranje preostalog segmenta na teritoriji Nigera kako bi se povezali Alžir i Lagos. Energija i klimatske promene biće tema razgovora šefova država i vlade G8 i afričkih lidera.

Što se tiče energestkih izvora, delegirani ministar je izjavio da je Afrika kontinent kome je energija potrebna za razvoj, pre svega u oblasti industrije, dodajući da će se na samitu govoriti i o obnoviljivim ili novim izvorima energije, poput sunčeve energije. Biće reči i o klimatskim promenama uoči samita koji bi u narednim mesecima trebalo da se održi u Južnoj Africi.

Afrički lideri, naročito promoteri NEPAD-a, među kojima i Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika, redovno su pozivani na dijalog sa svojim kolegama iz G8 o stanju saradnje sa Afrikom. Ovaj dijalog pokrenut je 2000. godine prilikom samita G8 koji je organizovan u Japanu, u Okinavi. Grupu koja predstavlja Afriku, tzv. G5+3, čine pet šefova država osnivača NEPAD-a, kao i predsedavajući AU, predsedavajući Nadzornog komiteta NEPAD-a i predsedavajući Komisije AU. Zemlje koje su pokrenule NEPAD su Južna Afrika, Egipat, Nigerija i Senegal.

Zemlje članice G8 (Francuska, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Nemačka, Japan, Italija i Kanada) čine 15% svetskog stanovništva, 65% BDP-a i dve trećine međunarodne trgovine.

     

Zvanične fotografije
Zvanični video
copyright © Ambassade d'Algérie en Serbie 2009 • Tous droits réservés