G. MESSAHEL PONOVO UKAZAO NA PRIVRŽENOST ALŽIRA UNAPREĐENJU MIRA I STABILINOSTI U AFRICI

ALŽIR, APS, 26 maj 2015 : Ministar zadužen za poslove Magreba, Afričku Uniju i Arapsku Ligu, Abdelkader Messahel ponovio je u ponedeljak u prestonici Alžiru, da je „Alžir angažovan u okviru svih napora koji su usmereni na unpređivanje mira i stabilnosti u svim delovima afričkog kontinenta“.
Obraćajući se na ceremoniji obeležavanja Dana Afrike, kojoj su prisustvovali članovi Vlade i predstavnici diplomatskog kora akreditovani u Alžiru, G. Messahel je istakao „ napore koje Alžir ulaže u rešavanje kriza u Maliju i u Libiji“ podvukavši u tom kontekstu, da je mir u Africi „ postao neraskidiv sastavni element“ međunarodnog mira i stabilnosti.
Gorvoreći o mirovnom sporazumu za Mali, podsetio je da je „taj sporazum rezultat ogromnih napora koji su uloženi u mirovni proces koji je bio inkluzivan, transparentan i otvoren, pod vođstvom Alžira i uz značajnan doprinos Afrike i međunarodne zajednice a na dobrobit bratskog naroda Malija“.
Govoreći  o Libiji, G. Messahel je rekao da je Alžir „uveren“ da je „za rešenje krize koja potresa tu susednu i bratsku zemlju, neophodno uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se sačuvalo jedinstvo, teritorijalni integritet Libije, njena nezavisnost, nacionalni suverenitet i kohezija libijskog naroda“.
Na planu bezbednosti, G.Messahel je podsetion da „Alžir vodi već dugi niz godine svakodnevnu bitku“, „Ovo svoje delovanje, Alžir je proširio na aktivnosti koje se sprovode u okviru Afričke Unije, Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, Ujedinjenih Nacija i svih drugih regionalnih i međunarodnih instanci“.

 

C

C

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés