G. LAMAMRA SE SUSREO U ORANU SA POMOĆNIKOM GENERALNOG SEKRETARA UJEDINJENIH NACIJA

ORAN APS 20/12/2015 : Državni ministar, Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje, Ramtan Lamamra, razgovarao je u nedelju, sa Haile Menkerios, pomoćnikom Generalnog sekretara UN i specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara za pitanja mira i bezbednosti pri Afričkoj uniji, na margini 3. Simpozijuma na visokom nivou za mir i bezbednost u Africi koji se održava u Oranu.

Centralna tema razgovora bilo je partnerstvo i saradnja između Ujedinjenih Nacija i Afričke unije, a sagovornici su posebno insistirali na potrebi da se radi na konkretizaciji tog partnerstva zasnovanog na zajedničkim interesima i ciljevima dve organizacije posebno u oblastima prevencije sukoba, navodi izvor is MSP-a.

U tom kontekstu, G. Lamamra je istakao da u okviru partnerstva sa Ujedinjenim Nacijama u oblasti upravljanja konfliktima, akcenat treba staviti na razvijanje alata za prevenciju sukoba i traženje dugoročnih političkih rešenja za uzroke kriza.

Govoreći o reformi organizacije UN, G. Menkerios, koji je i šef kancelarije OUN pri Afričkoj Uniji i predstavnik Generalnog Sekretara UN za Sudan i Južni Sudan, insistirao je na potrebi traženja puteva za demokratizaciju načina rada organizacije kako bi se obezbedilo aktivno učešće svih zemalja članica kao i pragmatična podela poslova o pitanjima mira i bezbednosti,  između Saveta bezbednosti OUN i Saveta za mir i bezbednost AU.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés