Predsednik Republike: Hosin Ait Ahmed (Hocine Aït Ahmed) bio je velikan obdaren ljudskim vrednostima i političkom oštrinom bez premca

ALŽIR APS, 24. decembar 2015 : Govoreći o Hosinu Ait Ahmedu, Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika (Abdelaziz Bouteflika) ga je opisao kao „velikana obdarenom ljudskim vrednostima i političkom oštrinom bez premca, koje su obeležile jedan period u istoriji alžirske borbe i ostavile dubok trag na sve oslobodilačke pokrete u svetu “.
U izjavi saučešća porodici preminulog, Predsednik Buteflika je napisao „ jedan od velikana Alžira, istaknuti borac, istorijski vođa bez premca, mudžahid Hosin Ait Ahmed nas je napustio, i mi se molimo Svevišnjem da ga primi u svoj veliki Raj, uz sve one koje je blagoslovio i večnu im milost podario“.
“Zahvaljujemo Bogu čijoj volji možemo samo da se povinujemo jer niko nije večan. Ali Alžir je u bolu zbog gubitka velikana kakav je bio Hosin Ait Ahmed, čoveka obdarenim ljudskim vrednostima i političkom oštrinom bez premca, koje su duboko obeležile jedan period u istoriji alžirske borbe i ostavile dubok trag na sve oslobodilačke pokrete u svetu“ stoji dalje u izjavi saućešća šefa države.
“Istorijski vođa nacionalnog pokreta i alžirske Revolucije, se još kao mladić pridružio Stranci alžirskog naroda, (le Parti du peuple algérien-PPA) a kasnije, Pokretu za pobedu demokratskih sloboda (le Mouvement pour le triomphe des libertés démocratiques-MTLD), gde veoma brzo biva zapažen po svojoj blistavoj i živoj inteligenciji i velikoj razboritosti čime stiče divljenje i poštovanje drugova koji mu se pridružuju u potrazi puta do slobode, kroz promišljanje i traganje za najboljim načinom borbe protiv okupatora“, kaže se u izjavi saučešća.
„Protiv onog okupatora, koji ga je progonio, hapsio i mučio, ali koji nije uspeo ne da slomi njegovu odlučnost i uverenje da se bori za pravednu stvar. Potaknut nepokolebljivom verom u ispravnost svojih ideala i svojom herojskom hrabrošću, on svoju beskompromisnu borbu nastavlja i u zatočeništvu, iz koga čudom uspeva da pobegne“, napisao je Predsednik Buteflika.
„Sa još većom rešenošću nastavlja da se bori i na slobodi, u Kairu, gde zajedno sa drugim vođama, između ostalih Lahbib Bourghiba, Allal El-Fassi, Salah Benyoussef i Mohamed Khider, koji su kasnije, po sticanju nezavisnosti njihovih zemalja stali na njihovo čelo, osniva Kancelariju za Magreb“, podsetio je Predsednik.
„Neutešan sam zbog gubitka čoveka koji je bio veran domovini, brinuo o jedinstvu nacije, bio hrabar u svojim stavovima, veran svojim principima, srdačan, konstruktivan u kritici, dostojanstven u neslaganju sa pojedinim rukovodiocima čiji je način rukovodjenja i metode upravljanja osporavao. Čovek koji je odbijao da se nadmeće i pravi kompromise o ključnim pitanjima od interesa za domovinu“, napisao je Predsednik Republike.
„Nikada neću zaboraviti njegovu hrabrost, smelost i harizmu kojima je obeležio istorijske događaje u Alžiru, od njegovog predsedavanja specijalnom organizacijom ((OS) u jednom od najmračnijih perioda, do njegovih hrabrih stavova i mudrih reči iznetih na mnogobrojnim međunarodnim sastancima i skupovima, preko bekstva iz tamnice kolonizatora, uspostavljanja Kancelarije za Magreb, preko koje se zalagao da se svet upozna sa arapskim zemljama Severne Afrike, i neverovatne operacije kidnapovanja aviona od strane francuske vojske, u kome se nalazio on, i njegovi drugovi, , pretnji koje su se nadvijale nad alžirske granice a koje je on u kratkom roku otklonio, braneći ih svim sredstvima i raspoloživim ljudstvom, njegove uloge u Privremenoj Vladi čiji je postao član dok je bio u zatočeništvu i uloge u opoziciji, čija je bio neprikosnovena ikona“, dodao je šef države.
„Ni ja, ni alžirski narod nikada nećemo zaboraviti neprežaljenog Hocina Ait Ahmeda koji se žrtvovao za svoju zemlju, ostao veran svom narodu i ispoštovao datu zakletvu. Gubeći Hosina Ait Ahmeda, Alžir je izgubio jednog od svojih velikana, koji je svoju dužnost borca i mudžaheda obavio nesebično i posvećeno“, kaže se u poruci saučešća.
„Sećanje na ljude poput Ait Ahmeda, čiji plodove rada ubiraju sve potonje generacije, ostaje urezano u pamćenje i nastavlja da živi u srcima“, napisao je Predsednik Buteflika.
„Molim Boga da bude milostiv prema pokojniku i da ga primi u svoj veliki Raj, uz sve one koje je blagoslovio i večnu im milost podario Molim Boga da pomogne njegovoj porodici i prijateljima da savladaju svoj bol i da im podari spokoj i mir“.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés