7. sastanak Ministara spoljnih poslova zemalja suseda Libije

31.decembar 2015 Saopštenje
7. sastanak Ministara spoljnih poslova zemalja suseda Libije
ZAVRŠNO SAOPŠTENJE
Ministri spoljnih poslova zemalja suseda Libije sastali su se po sedmi put 01.decembra 2015. u Alžiru. Sastanku je predsedavao Gospodin Abdelkader MESAHEL, Ministar zadužen za poslove Magreba, Afričke Unije i Lige arapskih zemalja.
Na sastanku su učestvovali Nj.E.G. Sameh ŠUKRI , Ministar spoljnih poslova Egipta, Nj.E.G Musa Faki MAHAMAT , Ministar spoljnih poslova i afričkih integracija Čada, Nj.E.Gđa Kane Aišatu BULAMA , Ministar zadužena za spoljne poslove, međunarodnu saradnju i Nigerijce koji žive u inostranstvu, Nj.E.G. Mohamed DAIRI, Ministar spoljnih poslova Libije, Nj.E.G. Tuhami ABDULI, Državni sekretar zadužen za arapske i afričke poslove Tunisa, Nj.E.G. Kamel Ismail Said, Državni Ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Sudana u prisustvu predstavnika Lige arapskih zemalja, Afričke unije i Evropske unije.
Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog učesća novog, specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN i šefa misije Ujedinjenih Nacija za podršku u Libiji, G.Martina Koblera i dali punu podršku njegovoj misiji koja ima za cilj iznalaženje političkog i mirnog rešenja za libijsku krizu. Pozdravili su i napore koje je uložio njegov predhodnik, G. Bernardino LEON, koji je bitno doprineo izradi političkog sporazuma kao konstruktivnog i pozitivnog rešenja.
Ministri su razmotrili posebno teške okolnosti u kojima živi bratski libijski narod usled političke i bezbednosne krize i njenih mnogobrojnih posledica, posebno pogoršanja uslova života Libijaca i uništavanja nacionalnih resusrsa te zemlje. Tim povodom oni su izrazili svoju duboku zabrinutost zbog nastavka sukoba i pozvali na njihovo okončanje. Takođe su izrazili i svoju veliku zabrinutost zbog širenja terorizma u Libiji, a posebno delovanja DAECH-a, Al Kaide i Ansar Šarije i ukazali na potrebu ulaganja većih napora i veću koordinaciju tih napora u borbi protiv ove pojave.
Ministri su izrazili uverenje da će Libijci umeti da prevaziđu međusobne sporove i da će se prvenstveno rukovoditi višim interesima naroda Libije. Ponovili su uverenje da političko rešenje, predloženo od strane Ujedinjenih Nacija, predstavlja dobru osnovu za dugoročno rešenje libijske krize i da se njime garantuje suverenitet Libije, njen teritorijalni integritet i nacionalno jedinstvo.
Istakli su da bi po svom formiranju, Vlada nacionalne sloge trebalo da uživa pomoć i podršku međunarodne zajednice jer će ta Vlada morati da se uhvati u koštac sa mnogobrojnim političkim, bezbednosnim i privrednim izazovima sa kojima se Libija suočava. Ponovo su pozvali libijske strane u dijalogu da daju svoju saglasnost na politički sporazum, koji je podneo specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i da iskoriste priliku da se ostvare očekivanja i težnje libijskog naroda da živi u miru. Ministri su zvanično istakli rešenost njihovih zemalja da daju punu podršku libijskim vlastima po uspostavljanju Vlade nacionalne sloge i da ih podrže u njihovom radu na obnovi zemlje. Pozvali su međunarodnu zajednicu, a posebno Organizaciju Ujedinjenih nacija, da kroz Savet bezbednosti pruži podršku svim nacionalnim institucijama kako bi se pospešio proces tranzicije. Mišljenja su da će neiznalaženje rešenja za krizu ići u prilog terorizmu i njegovim mnogostrukim vezama sa organizovanim kriminalom i ostalim vidovima međunarodnog krijumčarenja, posebno krijumčarenja narkotika, oružja, stranih boraca i ilegalnih migranata što je pretnja kako samoj Libiji tako i zamljama u regionu.
Ministri su ponovo izrazili njihovo čvrsto uverenje da će pogoršanje situacije u Libiji dovesti do bujanja i jačanja terorizma, čime će povećati nestabilnost u Libiji kao i rizici po susedne zemlje.
Ministri su snažno osudili terorističke napade u Tunisu (Tunis), u Bamaku (Mali), u Bawabet Mislati (Libija) i Parizu (Francuska) i izrazili solidarnost sa tim zemljama, ističući s tim u vezi da je rešavanje kriza i smirivanje žarišta deo globalnih napora koje međunarodna zajednica ulaže u iskorenjivanju ove pošasti. Izrazili su solidarnost sa zemljama Sahela, koje su žrtve terorističkih napada koje izvode Boko Haram, Al Kaida i Ansar Edin.
Ministri su ponovo izrazili svoju punu podršku političkom procesu, iniciranom od strane OUN-a, i ohrabrili međunarodnu organizaciju da istraje u svojim naporima kako bi se u Libiji povratili mir, bezbednost i stabilnost.
Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN-a i šef misije UN za podršku u Libiji (MANUL) govorio je o političkom procesu rešavanja krizečije je sprovođenje u toku. Na kraju izlaganja i razgovora, dogovoreno je da se nastavi sa razmenom i sa konsultacijama između Specijalnog predstavnika i zemalja suseda Libije kako bi one bile informisane o svim fazama procesa.
Ministri su zahvalili i odali priznanje bratskom Alžiru, na važnoj ulozi koju ima u naporima da se strane u Libiji privole na političko rešavanje krize, kao i na velikodušno gostoprimstvo i kvalitet prijema.

Na kraju, Ministri su zadužili Nj.E.G. Abdelkadera MESAHELA, Ministra zaduženog za poslove Magreba, Afričke Unije i Lige arapskih zemalja da njihovu iskrenu zahvalnost i najdublje poštovanje prenese Nj.E. Predsedniku Republike G. Abdelazizu BUTEFLIKI.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés