Dan alžirskog turizma

Algeria poster za siteBeograd, 26.april : U okviru promocije turizma u Alžiru, Ambasada Alžira u Beogradu organizovala je 26.aprila u Visokoj turističkoj školi u Beogradu, i u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira i Visokom turističkom školom, Dan posvećen turističkom potencijalu Alžira i merama koje je Vlada Alžira preduzela u cilju razvoja sektora turizma.

Ambasador Alžira u Beogradu, Gospodin Abdelhamid Šebšub govorio je o ovoj temi pred više od 300 prisutnih, među kojima su bili brojni predstavnici turoperatera, turističkih agencija, specijalizovih medija kao i predstavnici diplomatskog kora akreditovani u Srbiji. Predavanju su prisustvovali i studenti Visoke Turističke škole.

Uz podršku power-point prezentacije, Ambasador je podsetio na hiljadugodišnju istoriju Alžira, zemlje otvorene prema Sredozemlju i sa korenima u Africi, zemlje na raskršću mnogih civilizacija koje su obogatile njegovu kulturnu i istorijsku baštinu.

Takođe je istakao da Alžir, zemlja sa hiljadugodišnjom istorijom, ogromnom teritorijom, raznolikošću klimatskih zona, autentičnom kulturom i bogatom kulinarskom tradicijom, može da zadovolji očekivanja svakog gosta.

Govorio je i o glavnim pravcima razvoja ovog sektora, koji se realizuju kroz sprovođenje Master plana razvoja turizma « SDAT » 2030, koji predstavlja referentni strateški okvir politike Alžira u oblasti turizma.

Prisutni su mogli da otkriju Alžir i kroz projekciju video filma Nacionalne turističke organizacije (ONT) „Alžir, zemlja sa mnogo lica“ kao i kroz izložbu fotografija glavnih turističkih lokaliteta u zemlji.

U razgovoru koji se zatim vodio, prisutni, među kojima je većina priznala da je po prvi put otkrila bogatstvo i turistički potencijal Alžira, nisu krili svoje divljenje.

Operateri koji rade  u turizmu su takođe izrazili interesovanje za uspostavljanje poslovnih veza sa svojim alžirskim kolegama radi organizovanja turističkih poseta u oba smera.

Gospodin Šebšub je učesnicima pružio uveravanje  da su službe ambasade spremne da pojednostave i olakšaju proceduru izdavanja turističkih viza, i podsetio da je kompanija Air Algerie septembra prošle godine, otvorila direktan let Budimpešta-Alžir, što će olakšati prevoz turista sa Balkana  ka Alžiru, u očekivanju otvaranja direktne linije Beograd-Alžir.

Na pitanja iz publike o bezbednosti u regionu, G.Šebšub je istakao da u Alžiru vladaju stabilnost i sigurnost odbacivši tendenciozno pojednostavljene obrasce kojima se služe pojedini mediji.

U tom kontekstu, ukazao je i na najnoviji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma, u kome je po pitanju bezbednosti, Alžir bolje rangiran od pojedinih zemalja  koje važe za vodeće svetske destinacije.

Ova manifestacija je imala veliki odjek u srpskoj javnosti a lokalni mediji su joj posvetili značajan prostor.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés