Borba protiv terorizma i promovisanje nacionalnog pomirenja : spremnost Alžira da podeli svoje iskustvo

U Alžiru je 10. i 11. jula održana međunarodna radionica o ulozi nacionalnog pomirenja u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Predhodnih godina Alžir je već ugostio skupove na kojima je podelio sopstveno iskustvo po pitanju deradikalizacije (u julu 2015.), ulozi Interneta i socijalnih mreža u prevenciji i borbi protiv radikalizacije i sajber-terorizma (u aprilu 2016.) kao i o ulozi demokratije u prevenciji i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma (septembar 2016.).

Obraćajući se prisutnima na otvaranju ove međunarodne radionice o „Ulozi  nacionalnog pomirenja u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma“, G.Mesahel (Messahel) je ukazao da je nacionalno pomirenje u Alžiru, koje je inicirao Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika (Abdelaziz Bouteflika), bio „izbor koji je na odlučujući način doprineo prestanku krvoprolića, iskorenjivanju terorističke pretnje, koja se u to vreme nadvila nad zemljom, povratku mira i bezbednosti i snažnom ponovnom pokretanju dinamičnog društveno ekonomskog razvoja “.

G. Mesahel je podsetio da je ova radionica četvrti susret u ciklusu koji je Alžir inicirao 2015. i koji je posvećen raznim aspektima borbe protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, pojasnivši da su se skupovi ovog ciklusa sukcesivno bavili politikom deradikalizacije, ulogom Interneta i društvenih mreža i demokratijom, kao „protivotrovom“ za nasilni ekstremizam i terorizam.

Ministar je rekao da je ova radionica, kao i predhodni skupovi, u znaku razmene iskustava, dodajući da će teme o kojima će se govoriti na ovom dvodnevnom skupu učesnicima omogućiti da se upoznaju sa različitim aspektima tog iskustva. (APS)

 

 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés