Mesahel (Messahel) istakao izvanredne alžirsko-danske političke odnose

Ministar spoljnih poslova Danske, gospodin Anders Samuelsen, boravio je od 4.-6. marta u radnoj poseti Alžiru na poziv gospodina Abdelkadera Mesahela  (Abdelkader Messahel), Ministra spoljnih poslova.

Ova poseta je nastavak političkog dijaloga, koji je obnovljen zahvaljujući poseti bivšeg šefa danske diplomatije, Kristijana Jensena (Kristian Jensen) Alžiru, februara 2016.

Ministar spoljnih poslova, Abdelkader Mesahel je istakao « izvanredne » političke odnose Alžira i Danske, kao rezultat stalnih konsultacija između dve zemlje, posebno o pitanjima borbe protiv terorizma, ilegalnih migracija i nasilnog ekstremizma.

Obraćajući se brojnoj delegaciji rukovodioca danskih kompanija i njihovim alžirskim kolegama, Ministar je ocenio da su trgovinske i privredne veze  još uvek skromne i da ih treba razvijati i produbljivati. Ocenio je da «ovako snažno prisustvo izražava zajednički cilj da odnosi Alžira i Danske dobiju nove sadržaje i nove podsticaje, zasnovane na dugoročnoj trgovinskoj razmeni i investicijama kako bi se u najvećoj mogućoj meri iskoristili ogromni resursi i potencijali kojima obe zemlje raspolažu “.

Po završetku poslovnog foruma dve zemlje, potpisan je i Protokol o razumevanju o bilateralnoj saradnji između Foruma šefova preduzeća (FCE) i danske federacije za industriju.

Ministar je izjavio da će čin postavljanja kamena temeljca budućeg kompleksa za proizvodnju insulina u mestu Bufarik (Boufarik) u Blidi, u okviru realizacije partnerskog projekta između kompanija Saidal i Novo Nordisk, koje je upriličeno tokom ove posete, « postati simbolom zajedničke budućnosti prijateljstva i saradnje dve zemlje ».

Danski Ministar spoljnih poslova je sa svoje strane, izrazio rešenost svoje zemlje da razvija privredne i trgovinske veze sa Alžirom, koji, po njegovim rečima, « pruža obilje mogućnosti za investicije u različitim sektorima ».

Dva Ministra su takođe, ponovo otvorila ambasadu Danske u Alžiru.

G. Mesahel je na ovoj ceremoniji izjavio da « ponovno otvaranje ambasade svedoči o značaju koji Kraljevina Danska pridaje istorijskim vezama između naše dve zemlje a odslikava i našu želju da se ojačaju i prošire posebni bilateralni politički i ekonomski odnosi ».

G.Samuelsen je, sa svoje strane, izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja Ambasade Danske u Alžiru istakavši značaj jačanja političkih i privrednih odnosa između dve zemlje.

Tokom posete, g.Mesahel je svom danskom kolegi uručio kopiju mirovnog sporazuma koji je 16. maja 1772. potpisan između Alžira i Danske.

 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés