Poseta G. Mesahela Beogradu

G. Abdelkader Mesahel, Ministar spoljnih poslova, boravio je 24. i 25. marta u zvaničnoj poseti Srbiji

Tokom posete primljen je u audijenciju kod Predsednika Republike, Aleksandra Vučića i Predsednice Vlade, Ane Brnabić. Imao je i odvojene razgovore sa Ivicom Dačićem, Prvim potpredsednikom Vlade, Ministrom spoljnih poslova kao i Ministrima Rasimom Ljajićem i Zoranom Đorđevićem.

Tokom razgovora, g.Mesahel i g.Dačić razmotrili su stanje bilateralnih odnosa kao i mogućnosti za njihovo učvršćivanje.

Tom prilikom istakli su rešenost obe zemlje da se ekonomskoj saradnji udahne novi impuls i da se iskoriste brojni potencijali i šanse koje nude i alžirsko i srpsko tržište u različitim oblastima a posebno u sektorima energetike, poljoprivrede, turizma i vazdušnog saobraćaja.

S tim u vezi oni su istakli potrebu da se ažurira pravni okvir za bilateralnu saradnju i ubrza usklađivanje nacrta sporazuma koji su u izradi kako bi ti sporazumi mogli da budu potpisani na narednom zasedanju Mešovitog komiteta koji će uskoro biti održan u Alžiru.

Govoreći o kriznim situacijama i sukobima, gospoda Mesahel i Dačić su razmenili mišljenja o situaciji u Maliju, Sahelu, Libiji i Siriji.  G.Mesahel je po ovim pitanjima, ponovio stav Alžira koji se zalaže „za politička rešenja zasnovana na inkluzivnom dijalogu i nacionalnom pomirenju, bez stranog uplitanja, uz poštovanje volje naroda i suvereniteta i integriteta država“.

U vezi sukoba u Zapadnoj Sahari, g.Mesahel je podsetio da je teritorija Zapadne Sahare ne autonomna teritorija, koja je kao takva još 1963. upisana na listu Ujedinjenih Nacija ne autonomnih teritorija, te da rešenje tog pitanja počiva na ostvarenju neotuđivog prava na samoopredeljenje koje uživa narod Zapadne Sahare kako je to i predviđeno Rezolucijama Ujedinjenih Nacija.

G. Mesahel je istakao da je stav Alžira o ovom pitanju, zasnovan na mešunarodnom pravu i relevantnim Resolucijama Ujedinjenih Nacija. Stim u vezi podsetio je na relevantne odluke Afričke Unije, posebno na onu od januara 2018. u kojoj se obe strane, Maroko i Saharska Arapska Demokratska Republika, pozivaju na direktne pregovore radi iznalaženja rešenja za sukob.

G. Ivica Dačić je izjavio da je stav Srbije o pitanju Zapadne Sahare nepromenjen. Taj stav se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i traženju rešenja za ovo pitanje, putem dijaloga  između dve strane, bez predhodnih uslova i u skladu sa Rezolucijama UN.

Kada je reč o međunarodnim izazovima, gospoda Mesahel i Dačić su razgovarali o pitanjima deradikalizacije, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala kao i o nelegalnim migracijama.

Mesahel je sa svojim srpskim kolegom podelio alžirsko iskustvo u deradikalizaciji i borbi protiv terorizma, posebno istakavši mere koje se godinama sprovode radi promovisanja vrednosti dijaloga, pomirenja i zajedničkog života.

Stim u vezi, sa srpskim Ministrom je razgovarao i o Rezoluciji koju je na inicijativu Alžira, usvojila Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija i kojom je 16. maj ustanovljen kao međunarodni dan posvećen zajedničkom životu u miru.

Nakon razgovora, dvojica Ministara su potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti životne sredine, održivog razvoja i obnovljivih energija kao i program saradnje u oblasti omladine i sporta za period 2018.-2020.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés