Alžir je proslavio 64.godišnjicu početka narodno-oslobodilačkog rata

ALŽIR- 31/10/2018 Povodom 64.godišnjice početka Revolucije, Predsednik Republike, g.Abdelaziz Buteflika (Abdelaziz Bouteflika) obratio se naciji porukom, koju je prenela agencija APS.

U poruci, šef države navodi da « iako je Alžir ostvario napredak u razvoju u svim njegovim oblicima, zbog čega treba da budemo ponosni, mi moramo da uložimo dodatne napore da bismo zadovoljili i druge socijalne potrebe naših građana  (…) i odgovorili na izazov bržeg sprovođenja privrednih reformi i diversifikacije nacionalnog proizvoda kako bismo se lakše oslobodili zavisnosti od energenata i fluktuacije njihovih cena na svetskom tržištu ».

Pošto je podsetio da je slavna Revolucija, « otvorila put procesu kapitalne izgradnje » odmah po sticanju nezavisnosti, Predsednik Buteflika je istakao da su impresivni graditeljski rezultati nezavisnog Alžira razumljivi kada se ima u vidu situacija u kojoj smo bili u trenutku sticanja slobode, situacija u kojoj je više od jedne četvrtine našeg stanovništva bilo raseljeno, administrativni sistem gotovo da nije postojao, vladala skoro potpuna nepismenost i siromaštvo i a naši prirodni resusrsi i dalje bili u rukama kolonizatora.

Alžir je tada smatran « državom koja je doživela privredni procvat» i državom koja se izdvajala od drugih i svojom pionirskom ulogom u pružanju podrške kolonizovanim i ugnjetavanim narodima i krčila puteve borbi koju su narodi sa juga vodili za uspostavljanje novog svetskog ekonomskog poretka i valorizaciju njihovih prirodnih bogatstava, posebno energenata, naveo je šef države.

U tom kontekstu, podsetio je da su nestabilne cena nafte zaustavile taj ekonomski uzlet i napredovanje zemlje, te « da je zbog prevelikog političkog laksizma », Alžir ušao i spiralu haosa, terorizma i uništenja što je dovelo do «  nacionionalne tragedije u kojoj je naš narod s mukom živeo tokom skoro jedne decenije ».

Predsednik Republike se osvrnuo i na stanje stvari u zemlji u trenutku kada je preuzimao njeno kormilo, ukazavši da mu je narod « pre skoro 20 godina ukazao poverenje, veoma dragoceno poverenje, u vreme kada su u zemlji vladale teške prilike, kada nas je međunarodna zajednica izopštila i nametnula nam sankcije bez objave ».

Dodao je da smo « zajedno, jaki u našoj veri, crpeci oslonce u našoj religiju  i vrednostima iz Deklaraciji slavne novembarske Revolucije, uspeli da uz božiju pomoć popravimo prilike i pokrenemo obnovu i da i dalje predano radimo na ostvarenju legitimnih težnji naroda Alžira ».

Među najvažnije domete iz tog perioda, Predsednik je naveo mir i nacionalno pomirenje, zahvaljujući kojima je Alžir povratio mir i bezbednost što je uostalom uslov svih uslova razvoja, izgradnje i napretka.

Državne institucije i strukture su ponovo radile « sa punim legitimitetom », koji se u redovnim intervalima proverava na biralištima.

Na ovo se nadovezala i reforma sudstva i pravosuđa u cilju uspostavljanja vladavine prava, proces koji je sankcionisan kroz temeljnu reviziju našeg Ustava, reviziju koja je ojačala građanska prava i prava žena kao i komponente nacionalnog identiteta, uključujući i jezik tamazight koji je zajednički jezik svih Alžiraca i Alžirki.

U tom istom kontekstu, kapaciteti Nacionalne narodne Armije (ANP), dostojne naslednice Nacionalne oslobodilačke vojske (ALN) ojačani su ljudskim i materijalnim resursima tako da je ona postala « profesionalna vojska u pravom smislu te reči i čvrst bedem koji štiti bezbednost zemlje, njenih građana i teritorijalni suverenitet Alžira » , dodao je Predsednik Buteflika koji se ovom prilikom poklonio senima žrtava iz redova vojske i bezbednosnih snaga koji su pali na polju časti izvršavajući svoju patriotsku dužnost.

Alžir u protekle dve decenije beleži integrisani razvoj na čitavoj svojoj teritoriji « proces koji čak ni zluradi ne mogu poreći niti prećutati ».

Govoreći o vrtoglavom padu cena nafte koji je zabeležen pre četiri godine, šef države je podsetio na suverenu odluku o vraćanju spoljniog duga pre roka, zahvaljujući čemu je Alžir izbegao mnoge negativne efekte izazvane padom cena energenata.

Predsednik Buteflika je pored toga, istakao i prednosti kojima raspolaže Alžir i koje mu omogućavaju da ide napred, pod uslovom da i dalje ostane veran određenim vrednostima », navodeći među najvažnijima « naše duhovne oslonce i ciljeve nezavisnog Alžira, zacrtane u Deklaraciji od 1.novembra, a to je u prvom redu, izgradnja demokratske i socijalne države u okvirima islamskog učenja ».

Podsećajući da se « Alžir razvija u okruženju koje je pogođeno krizama u susedstvu a posebno terorizmom, krijumčarenjem narkotika , organizovanim kriminalom i drugim brojnim pošastima », Predsednik Republike pozvao je Alžirce da « ulože još više napora radi očuvanja našeg identiteta i naših alžirskih karakteristika, u svetu u kome vlada kulturna hegemonija ».

 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés