Ambasador Alžira u Beogradu u poseti Aranđelovcu

U okviru jačanja odnosa između Alžira i Srbije, au cilju boljeg sagledavanja poslovnih mogućnosti u Srbiji, i prezentovanja potencijala koje ima Alžir, Ambasador Alžira u Beogradu, gospodin Abdelhamid Šebšub posetio je 6.decembra Aranđelovac, u pratnji g.Marka Jelića, predsednika Društva prijatelja Alžira u Srbiji.

Gospodina Šebšuba su primili g.Bojan Radović, predsednik opštine, gđa Desanka Milanov predsednica Skupštine opštine kao i članovi opštinskog veća.

Podsetivši na istorijske veze između Alžira i Srbije, g.Šebšub je ukazao da privredni i trgovinski odnosi nisu na visini prijateljskih odnosa koji postoje između dve zemlje.

Izjavio je da Alžir i Srbija imaju značajne privredne mogućnosti koje bi trebalo dodatno istražiti, a među kojima su na prvom mestu, integracija i dinamizam koje beleže privrede obe zemlje, diversifikacija njihovih izvoznih proizvoda kao i model partnerstva koji se nudi privrednicima iz dve zemlje.

Prezentujući privredne potencijale opštine Aranđelovac, g.Radović je sa svoje strane, istakao tri vodeća sektora na kojima počiva lokalna privreda, a to su proizvodnja građevinskog materijala, poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, posebno voćarstvo, i turizam.

Naveo je da u opštini postoji više izvora mineralnih voda i banja i da se u Aranđelovcu (Bukovička banja) nalazi i jedino specijalizovano odeljenje za produženo lečenje dijabetesa tipa II kod dece.

Istakao je da iako većina preduzeća pripada kategorijama malih i srednjih preduzeća, ona postižu veoma dobre rezultate i konkurentna su i na evropskom tržištu.

Takođe, gđa Milanov je izrazila želju za bratimljenjem opštine Aranđelovac sa jednom alžirskom opštinom sličnih karakteristika.

Ambasador Alžira je ocenio da bi privredne grane koje su razvijene u opštini, i koje je predstavio g.Radović, mogle da budu oblasti razmene i saradnje, podsetivši na napore koje ulaže alžirska Vlada u razvoj sektora turizma i poljoprivrede. Ukazao je na spremnost službi Ambasade da pomognu privrednicima opštine Aranđelovac koji žele da uspostave poslovne kontakte sa alžirskim privrednicima.

Što se tiče iskazane želje za bratimljenjem Aranđelovca sa jednom opštinom u Alžiru, Ambasador je prihvatio inicijativu, koja će biti prosleđena vlastima obe zemlje.

Tokom posete, g.Šebšub je u opštinskoj biblioteci « Sveti Sava » prisustvovao promociji knjige « Alžirska hronika » Srboljuba Manojlovića, dugogodišnjeg dopisnika agencije Tanjug iz Alžira.

http://www.politika.rs/sr/clanak/417622/Saradnja-Alzira-i-Arandelovca

https://youtu.be/9nmvAwO9eR0

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés