Proslava 64.godišnjice početka Revolucije od 1.novembra 1954.

Povodom obeležavanja 64. godišnjice od izbijanja narodno-oslobodilačkog rata, Ambasada Alžira u Beogradu priredila je u sredu, 21.novembra 2018, prijem na kome su prisustvovali srspki zvaničnici, članovi diplomatskog kora akreditovani u Srbiji, privrednici, članovi Društva prijatelja Alžira kao i članovi alžirske zajednice u Srbiji.

G. Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine i g. Zoran Đorđević, Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Republike Srbije predstavljali su Srbiju na ovoj proslavi.

U svom pozdravnom govoru, Njegova Ekselencija Abdelhamid Šebšub, Ambasador Alžira, ukazao je da je ovaj datum pre svega trenutak sećanja na sve mučenike Revolucije koji su dali svoje život kako bi Alžir povratio slobodu i suverenitet.

Podsetio je i na simboličan značaj i domet 1.novembra 1954. i istako da je borba za nacionalno oslobođenje uticala na ubrzavanje procesa dekolonizacije na afričkom kontinentu.

Posebno je istakao prijateljstvo koje karakteriše alžirsko-srpske odnose, podsetivši na podršku koju je bivša Jugoslavija pružila borbi alžirskog naroda.

G.Šebšub je odao poštu i Stevanu Labudoviću, snimatelju Revolucije povodom prve godišnjice njegove smrti 25.novembra 2017.

Iskoristivši priliku obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, podsetio je da su se Alžirci, žrtve tog rata, borili rame uz rame sa svojom srpskom braćom za slobodu Srbije i da danas njihovi ostaci počivaju u srpskoj zemlji, smatrajući da je opravdano da se ovom prilikom otrgnu od zaborava i da im se oda priznanje.

Ambasador je govorio i o postignućima Alžira na privrednom i društvenom planu kao i njegovom diplomatskom delovanju u službi mira, stabilnosti i razvoja.

Na proslavi je prikazan i dokumentarni film koji predstavlja virtuelnu posetu Alžiru a gostima su služena tradicionalna alžirska jela, urme i kolači.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés