Obeležavanje prve godišnjice smrti Stevana Labudovića

Ambasada Alžira u Beogradu i Društvo prijatelja Alžira organizovali su 17.decembra u Narodnom muzeju u Beogradu, komemoraciju povodom prve godišnjice smrti Stevana Labudovića, snimatelja Revolucije, koji je preminuo 25.novembra 2017.

Ovaj događaj, organizovan pod visokim pokroviteljstvom g.Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanja i boračka i socijalna pitanja i g.Abdelhamida Šebšuba, Ambasadora Alžira, poslužio je kao prilika da se evociraju sećanja na pokojnika i na njegovo angažovanje rame uz rame uz alžirski narod kao i da se prikažu arhivski snimci iz narodnoosloboilačke borbe.

Organizovana je i izložba fotografija srpskog vojničkog groblja u Deli Ibrahimu koje je snimio Stevan Labudović na jednom od njegovih putovanja u Alžir,a  koja se podudara sa obeležavanjem stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i kojom se odaje počast srpskim vojnicima čiji ostaci počivaju u Alžiru.

Ove fotografije su objavljene i u knjizi koju je izdalo Društvo prijatelja Alžira i koja je imala ovom prilikom imala promociju.

U svom obraćanju, g.Đorđević je rakao da groblje u Deli Ibrahimu, na kome počivaju srpski vojnici, svedoči o međusobnom poštovanju između Alžira i Srbije, kao i da je ovaj događaj posvećen i svim srpskim vojnicima, sahranjenim u zemljama Magreba.

Podsetio je na ulogu srpske vojske u pobedi saveznika, podvukavši privrženost njegove zemlje vrednostima, koje su posle Prvog svetskog rata pretočene u principe, kojima bi svet trebalo da se upravlja, a to je posebno princip naroda na samoopredeljenje na kojem su bili zasnovani zahtevi alžirskog naroda i njegova narodno-oslobodilačka borba.

Ocenio je da svetom danas vladaju dve sile, jedna koja je zasnovana na međunarodnom pravu i druga, na njegovom kršenju. Ova druga « koja ne poznaje nijednu vrednost, biće poražena kao što je to bio slučaj sa nemačkim militarizmom »,izjavio je Đorđević.

Tim povodom, on je govorio i o kosovskom pitanju, izrazivši « svoju zahvalnost Alžiru zbog njegovog nepriznavanje samoproglašene države Kosovo ».

U svom govoru, Ambasador Alžira je zahvalio g.Zoranu Đorđeviću na njegovom prijateljstvu sa Alžirom i njegovoj posvećenosti razvoju saradnje između Alžira i Srbije.

Tom prilikom uručio mu je zahvalnicu za napore koje neprekidno ulaže u jačanju veza prijateljstva i saradnje između naše dve zemlje i njegovu stalnu podršku aktivnostima Društva prijatelja Alžira.

Ambasador Alžira odao je poštu Stevanu Labudoviću, podsetivši na njegovo angažovanje rame u rame uz alžirski narod, tokom njegove narodno-oslobodilačke borbe ocenivši da je u istom duhu posvećnenosti svemu onome što simbolizuje žrtvovanje za slobodu, ovekovečio slikom, groblje u Deli Ibrahimu za čije se postojanje do tada praktično nije ni znalo.

G.Šebšub je želeo da podseti prisutne i na učešće Alžiraca u Prvom svetskom ratu, među kojima je bilo i onih koji su se borili za slobodu Srbije i koji danas počivaju na srpskim grobljima. Ambasador je ocenio da je opravdano da se u godini obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata  i njima oda pošta.

Pre nego što su pozvani da pogledaju izložbu fotografija groblja, gosti su dobili po primerak knjige o srpskom groblju u Deli Ibrahimu, za koju su predgovor napisali  g.Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanja i boračka i socijalna pitanja i g.Abdelhamid Šebšub, Ambasador Alžira.

Ova izložba bila je obogaćena i prezentacijom starih knjiga o Alžiru iz privatne kolekcije g.Viktora Lažića, koja se čuva u njegovom Muzeju « Adligat » u Beogradu.

Na kraju komemoracije, g.Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira i gđa Draginja Vlk, generlna sekretarka Udruženja uručili su su zahvalnice  g.Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanja i boračka i socijalna pitanja kao i predstavnicima srpskih preduzeća koja rade u Alžiru u znak zahvalnosti za podršku radu Društva prijatelja Alžira.

*****

http://www.diplomacyandcommerce.rs/promotion-of-the-book-serbian-army-cemetery-in-algeria/

https://www.telegraf.rs/vesti/kultura/3016578-324-srpska-zaboravljena-vojnika-ponovo-ozivela-foto

https://www.srbijadanas.com/kultura/vesti/izlozba-knjiga-o-alziru-u-narodnom-muzeju-foto-2018-12-18

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3359029/srbija-i-alzir—duga-istorija-prijateljstva.html?fbclid=IwAR2KxGyqzqduCDJuA0hv1IJfUTS4L09hSD7h_3fRTGzKPUfZH0wLX7saMgA

 

 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés