Libijska kriza: Alžir potvrdio svoju podršku planu Ujedinjenih nacija za rešavanje krize u Libiji

Ministar spoljnih poslova Abdelkader Mesahel (Abdelkader Messahel) i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN, šef Misije UN za podršku Libiji (UNSMIL) Gasan Salame (Ghassan Salamé) ponovo su, prošlog ponedeljka, izrazili svoj nepokolebljiv stav u korist libijskog naroda u traganju za izlaskom iz krize kroz koju prolozi ta zemlja, istakavši da je neophodno da se plan UN za reševanje krize sprovede.

G.Salame, koga je u okviru dvodnevne radne posete Alžiru, primio g.Mesahel izjavio je „da je susret sa alžirskim zvaničnikom bio plodan“  i istakao da kontakti između Misije UN u Libiji i alžirskih zvaničnika, sa g.Mesahelom na čelu, „nikada nisu prekidani”, i to od kada je on imenovan za šefa Misije, avgusta 2017.

G.Salame je ukazao da kontinuitet u koordinaciji između dve strane treba na prvom mestu pripisati geogafskoj blizini Alžira i Libije, koju je ocenio kao „težak balast“ za Alžir i pozvao je libijske vođe da ne zanemare i ovaj aspekt.

Pozdravivši takođe, i lično iskustvo alžirskog ministra Abdelkadera Mesahela u vezi libijskog pitanja, njegove mnogobrojne posete Libiji i poznanstava među libijskim vođama, G.Salame je apelovao „da se sve to iskoristi za nastavak rada na jačanju političkog delovanja u Libiji“.

U tom kontekstu, funkcioner UN je pozdravio „nepromenjen i pozitivan stav Alžira u odnosu na situaciju u Libiji“. On je podsetio da je „Alžir potvrdio svoju nepokolebljivu podršku procesu među-libijskog dogovaranja kao i podršku ulozi UN-a koju je Alžir ocenio kao nepristrasnu i legitimnu“.

Sa svoje strane, g.Mesahel je izjavio da će se „dijalog sa Misijom UN-a neprekidno voditi“ i potvrdio je da je na sastanku sa g. Salameom „razmotrena situacija u Libiji kao i naredni koraci iz Akcionog Plana Ujedinjenih Nacija koji treba da dovedu do očekivanih rezultata, a to je na prvom mestu realizacija predloga Generalnog sekretara, koji je izložio g. Salame, o implementaciji plana akcije UN-a“.

Mesahel je izjavio da je g.Salameu potvrdio „da je Alžir u potpunosti spreman da Šefu Misije UNSMIL i Libijcima pruži aktivnu podršku u traženju rešenja za krizu u toj zemlji“, dodavši da „bi Alžir imao koristi  od povratka stabilnosti, bezbednosti i mira u Libiju“, kao i sve susedne zemlje.

G.Mesahel je izrazio zadovoljstvo „rezultatima“ svih sastanaka o Libiji koji su bili prilika za „razmenu informacija i analiza“.

„Alžir ostaje posvećen sprovođenju Plana UN za rešavanje libijske krize“, rekao je g.Mesahel naglašavajući potrebu da napori, koji se ulažu da se ta zemlja konačno izvede iz krize kroz koju prolazi, dovedu do konkretnih rezultata.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés