Alžir i Tunis pozivaju na neodložan prestanak sukoba u Libiji

Ministar spoljnih poslova Sabri Bukadum (Sabri Boukadoum) i njegov tuniški kolega Kemais Ženaui (Khémaies  Jhinaoui) pozvali su u petak, u Tunisu, libijske strane da odmah prekinu neprijateljstva i tako zaustave krvoproliće libijskog naroda, što je u najvećem interesu Libije.

U zajedničkom apelu o situaciji u Libiji, koji je objavljen tokom posete g.Bukaduma Tunisu, gde je otputovao na poziv svog tuniškog kolege, dve strane su ponovo potvrdile da se libijska kriza „ne može rešiti vojnim sredstvima“, naglasivši pri tom, neophodnost ponovnog otpočinjanja unutar-libijskog dijaloga svih strana i očuvanja političkog procesa, kao jedinog načina za rešavanje libijske krize, u skladu sa odredbama političkog sporazuma, a u cilju da se okonča prelazni period i održe izbori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija.

Gospoda Bukadum i  Ženaui ponovo su pozvali na održavanje hitnog sastanka u okviru tripartitne inicijative, kao i na intenziviranje napora i inicijativa u drugim okvirima, kako bi se zaustavilo dalje pogaršanje bezbednosne situacije u Libiji i hitno ponovo uspostavio politički proces. Pozvali su i na okončanje neprijateljstava kako bi se izbeglo krvoproliće Libijaca.

Ministri su istakli podršku svojih zemalja naporima Ujedinjenih nacija, kojima rukovodi Gasan Salame (Ghassan Salamé) Specijalni izaslanik OUN-a za Libiju u cilju postizanja sveobuhvatnog i konsenzualnog političkog rešenja između svih libijskih stranaka čime bi se očuvala sigurnost, stabilnost i suverenitet Libije.

S druge strane, gospoda Bukadum i  Ženaui govorila su i o odgovornosti međunarodne zajednice za rešavanje krize i to kroz davanje podrške libijskim stranama da okončaju politički proces.

Tokom posete, g.Sabrija Bukaduma primio je i predsednik Tunisa, Beži Kaid Esebsi (Béji Caïd Essebsi), u palati u Kartagini.

Susret sa predsednikom Tunisa poslužio je i kao prilika da se istaknu posebni i strateški odnosi između Tunisa i Alžira i razgovara o načinima za njihovo jačanje u svim oblastima, posebno kroz jačanje privredne i trgovinske saradnje i razvoj pograničnih oblasti.

Razgovor se vodio i o više regionalnih i međunarodnih pitanja od zajedničkog interesa, posebno o situaciji u Magrebu i u arapskim zemljama kao i o bremenitom razvoju situacije u Libiji i njenom uticaju na sigurnost i stabilnost čitavog regiona ali i o naporima koji se ulažu radi okončanja sukoba i ponovnog otpočinjanja političkog dijaloga između svih libijskih strana.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés