Ambasador Alžira odao poštu Predsedniku Titu

G.Abdelhamid Šebšub (Abdelhamid Chebchoub), Ambasador Alžira u Beogradu odao je poštu Predsedniku Josipu Brozu Titu na dan kada se obeležava njegov rođendan, 25.maj. Tom prilikom, Ambasador je na njegov grob u Mauzoleju « Kuća cveća » položio veneac i poklonio se njegovim senima.

Na pitanje srpske televizije o ovom gestu, Ambasador Alžira je podsetio na zalaganje Predsednika Tita na strani alžirskog naroda tokom godina njegove borbe za slobodu i na važnu podršku koji je bivša Jugoslavija pružala borbi Alžira za nezavisnost.

G.Šebšub je objasnio da je ovim simboličkim gestom želeo da narodima bivše Jugoslavije izrazi zahvalnost alžirskog naroda na njihovoj solidarnosti sa Alžirom, tokom borbe za nacionalno oslobođenje i oda poštu Josipu Brozu Titu, čoveku koji je bio otelotvorenje te solidarnosti i koga će istorija upamtiti po zalaganju na strani naroda koji su se podigli protiv kolonijalizma i svih oblika tlačenja, posebno u Africi i kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja koji je u Bandungu, 1955.prigrlio Alžir koji je bio u vihoru rata, a kasnije, na svom prvom samitu u Beogradu, 1961. i njegovu privremenu Vladu.

Proslavljan kao Dan mladosti u bivšoj Jugoslaviji, 25. maj je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje dan sećanja na preminulog Predsednika.

 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés