Proslava Dana Afrike u Beogradu

Među prisutnima je bio i g.Dragoslav Šćekić, Predsednik opštine Berane, grada u Crnoj Gori i lični gost Ambasadora Alžira. Grad Berane je rodno mesto Stevana Labudovića, snimatelja alžirskog rata za nezavisnost.

U svojstvu Doajena afričke Grupe amabasadora akreditovanih u Srbiji, Njegova Ekselencija Abdelhamid Šebšub (Abdelhamid Chebchoub), je podsetio na simboličko značanje 25.maja, datuma osnivanja Organizacije afričkog jedinstva, istakavši uverenje utemeljivača o postojanju zajedničke budućnosti afričkih naroda i na njihovu rešenost da se uhvate u koštac sa mnogobrojnim izazovima sa kojima se kontinent suočavao.

Podvukao je ključnu ulogu koju Afrička Unija od tada ima pre svega u prevenciji konflikata, upravljanju krizama i njihovom rešavanju, kao i u oblasti društveno-ekonomskog razvoja kontinenta.

 

Govoreći o naporima koje Afrika uklaže u ekonomski razvoj, G.Šebšub je podsetio na preduzete mere u sprovođenju ambicioznog plana Afričke Unije, takozvane Agende 2063, čiji je moto « Afrika kakvu želimo » i koja je usklađena sa planom održivog razvoja 2030.

Takođe je izrazio zadovoljstvo afričkih zemalja zbog stupanja na snagu sporazuma o afričkoj zoni slobodne trgovine, 30 maja ove godine, najavivši da će ova zona biti zvanično otvorena 7.jula ove godine, na vanrednom samitu u Nijameju.

Ambasador Alžira je podsetio na posebne veze koje su povezivale bivšu Jugoslaviju i Alžir kao i na veliku podršku koju je ona pružila tokom borbi za nacionalno oslobođenje afričkih naroda. Ocenio je da je odluka Vlade Republike Srbije da 25. maj zvanično proglasi « Danom prijateljstva između Srbije i svedoči o tom nasleđu prijateljstva i solidarnosti koje postoji između Afrike i Srbije.

Na kraju je najavio da će Grupa afričkih amabasadora akreditovanih u Srbiji u septembru ove godine, organizovati dan posvećen traganju za mogućnostima ekonomskih partnerstava između Afrike i Balkana sa Srbijom kao studijom slučaja.

Uzimajući reč, g.Ivica Dačić prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je ocenio da je čnjenica da Srbija slavi ovaj dan izraz njene iskrene volje da ojača svoje veze sa Afrikom.

Podsetio je da su ove istorijske veze sazdane u okviru Pokreta nesvrstanih i dodavši da njegova zemlja podržava napore koje Afrička unija ulaže da bi dostigla svoje strateške ciljeve i podsetivši da njegova zemlja ima status posmatrača u ovoj kontinentalnoj organizaciji.

U atmosferi ispunjenoj ritmovima afričke muzike, koju je izvodila afrička muzička grupa, svečanost je bila obogaćena i afričkim kulinarskim specijalitetima, koji su nuđeni gostima.

Napomenimo i da je grupa mladih alžirskih novinara, koja je boravila u Srbiji , prisustvovala proslavi i da im je tom prilikom pružena mogućnost da postave pitanja g.Ivici Dačiću prvom potpredsedniku Vlade i ministaru spoljnih poslova koji je odgovarajući, govorio o odnosima Srbije sa Afrikom, kao i o bilateralnim odnosima Alžira i Srbije.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés