Proslava 65. godišnjice 1. Novembra 1954.u Beogradu

Ambasada Alžira u Beogradu proslavila je nacionalni praznik u hotelu Metropol kojim je obeležena 65.godišnjica početka borbe za nacionalno oslobođenje.
Proslavi su prisustvovali g. Zoran Đorđević, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Princeza Katarina, kao i ličnosti iz političkog i verskog života, vojne ličnosti, diplomatski kor, članovi alžirske zajednice u Srbiji kao i brojni prijatelji Alžira.
Gđa Ružica Labudović, udovica Stevana Labudovića, snimatelja Revolucije i njihov sin Milutin, kao i g. Dragoslav Šćekić, predsednik opštine Berane u Crnoj Gori, rodnog grada Stevana Labudovića takođe su bili prisutni na ovoj proslavi.

Nj.E.G.Abdelhamid Šebšub, Ambasador Alžira je tom prilikom podsetio na simbolički značaj ovog istorijskog datuma, na žrtve koje je alžirski narod položio u svojoj borbi za slobodu i nezavisnost, istakavši doprinos Stevana Labudovića, snimatelja Filmskih Novosti, medijatizaciji borbe alžirskog naroda u svetskoj javnosti.
G. Šebšub je takođe istakao uticaj koji je borba za nacionalno oslobođenje imala na oslobodilačke pokrete na afričkom kontinentu i na njenu ulogu katalizatora u procesu dekolonijalizacije Afrike.
Iskoristio je priliku da pozdravi podršku koju su bivša Jugoslavija i predsednik Tito dali borbi alžirskog naroda.


« Zahvaljujući toj podršci, Beograd je jedna od prestonica u kojoj su ispisane i zanavek uklesane stranice alžirske istorije », rekao je Ambasador ukazavši da je to, višedecenijsko prijateljstvo alžirskog i srpskog naroda, danas temelj međusobne raznovrsne saradnje.
Naveo je i da se alžirska država i danas temelji na istim principima, koji su proklamovani 1.novembra 1954. i koji i dalje služe kao odrednice delovanja i na unutrašnjem i na diplomatskom planu.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés