Preminuo General Armije Ahmed Gaïd Salah, zamenik ministra nacionalne odbrane, načelnik Generalštaba Narodne Nacionalne Armije (ANP)

General Armije Ahmed Gaïd Salah, načelnik Generalštaba Narodne Nacionalne Armije (ANP), zamenik ministra nacionalne odbrane preminuo je u ponedeljak, u 79.godini života, od posledica srčanog udara i sahranjen je juče, na groblju El-Alia, u delu groblja gde počivaju pali borci (le Carré des Martyrs).

Posmrtni ostaci Gaïda Salaha, prekriveni državnom zastavom i okruženi vencima, prevezeni su na vojnom vozilu.   

Više hiljada građana, koji su želeli su da isprate pokojnika do njegovog poslednjeg prebivališta, su u znak zahvalnosti za njegovu posvećenost i žrtve koje je podneo za Alžir, ispratili pogrebnu povorku do grblja El-Alia.

Ranije, u toku prepodneva, visoki državni i vojni zvaničnici, predvođeni predsednikom Republike  Abdelmadžidom Tebunom  (Abdelmadjid Tebboune) i vršiocem dužnosti načelnika Generlštaba ANP-a, general majorom Saidom Šengrihom (Saïd Chengriha), te predstavnici diplomatskog kora, kao i članovi njegove porodice i građani poklonili su se senima pokojnika, na odru koji je bio izložen u Palati naroda (le Palais du Peuple).

General Armije  Ahmed Gaïd Salah, posvetio je čitav svoj život Alžiru, kako  tokom slavnog rata za nacionalno oslobođenje tako i posle sticanja nezavisnosti, kao oficir visokog ranga Narodne Nacionalne Armije. (ANP).

Rođen 13.januara 1940. u vilaji Batna, mladi aktivista nacionalnog pokreta se sa 17 godina pridružio borcima u makiji, u čijim redovima je hijerarhijski napredovao kako bi dostigao imenovanje za Komandanta čete Narodnooslobodilačke Armije (ALN).

Po sticanju nezavisnosti i dvogodišnjeg školovanja u Alžiru, a zatim i dvogodišnjeg školovanja u bivšem Sovjetskom Savezu, od 1969. do 1971, diplomirao je na Vojnoj akademiji Vistrel (Moskva). Pokojnik je učestvovao u izraelsko-arapskom ratu u Egiptu.

Zauzimao je komandne pozicije u borbenom pešadijskom korpusu.

Gaïd Salah unapređen je u čin General majora 1993, dok je na mesto komandanta kopnenih snaga postavljen 1994. Godine 2004, imenovan je za načelnika Generalštaba ANP-a, pre nego što mu je 2006, dodeljen čin Generala Armije.

Od 2013, General Armije Ahmed Gaid Salah obavljao je funkciju zamenika ministra Nacionalne odbrane i načelnika Generalštaba ANP-a.

Od pojave narodnog pokreta Hirak, 22. februara, Ahmed Gaïd Salah se angažovao da isprati njegove zahteve i radi na ostvarenju narodnih težnji, vodeći pritom računa o očuvanju miroljubivog karaktera pokreta, u ustavnim okvirima.

Pravosuđu je obezbedio podršku ANP-a u borbi protiv korupcije. Po prvi put u istoriji nezavisnog Alžira, suđeno je brojnim bivšim funkcionerima, među kojima i dvojici bivših premijera, kao i pojedinim poslovnim ljudima za dela korupcije i zloupotrebe javnih sredstava čime je naneta  ogromnu štetu nacionalnoj i oni su za počinjena dela, i osuđeni.

U jednom svom obraćanju, duboko žaljeni Ahmed Gaïd Salah je, tvrdeći da ne gaji nikakve političke ambicije, rekao : “naša najveća ambicija je da služimo domovini i da iskreno stanemo uz tako odvažan i poseban narod kako bi omogućili da se prevaziđe ova kriza, da se obezbedi poštovanje ustavnog legitimiteta i da novi početak bude zasnovan na čvrstim osnovama i zdravim temeljima “.

General Armije Ahmed Gaid Salah odlikovan je ordenom ALN-a, ordenom ANP-a sa tri ševrona, ordenom ANP-a za učešće u bliskoistočnim ratovima 1967. i 1973, ordenom za hrabrost, ordenom za vojne zasluge i ordenom časti.

Dana 19.decembra 2019, u znak priznanja za uložene napore i ulogu koju je odigrao tokom ovog osetljivog perioda a zahvaljujući čemu je omogućeno poštovanje Ustava i očuvanje bezbednosti građana, države i institucija Republike, novi predsednik Republike Abdelmadžid Tebun ga je odlikovao Ordenom za nacionalne zasluge, reda  “SADR “.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés