Učešće Predsednika Tebuna (Tebboune) na Međunarodnoj konferenciji o Libiji u Berlinu

Predsednik Republike g. Abdelmadžid Tebun  (Abdelmadjid Tebboune) učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji o Libiji u Berlinu, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel.

Obraćajući se učesnicima skupa, Predsednik Republike pozvao je « na usvajanje jasno iscrtane mape puta koja bi bila obavezujuća za sve strane, s ciljem da se učvrsti primirje i zaustave isporuke oružja stranama i tako odagna avet rata koja se nadvila nad čitavim regionom », kao i da se « ohrabre strane u Libiji da sednu za sto i nađu rešenje za krizu dijalogom  i   miroljubivim sredstvima,  čime bi se sprečila svaka mogućnost skliznuća sa razornim posledicama », iskazujući spremnost da Alžir bude domaćin dijalogu koji će voditi libijska braća.

Pošto je istakao da je «regionu potrebna stabilnost zasnovana na zajedničkoj bezbednosti », ponovo je « da Alžir ostaje privržen stavu da region ostane daleko izvan zone stranog uplitanja ».

« Bezbednost Libije je produžetak naše sopstvene bezbednosti, a najbolji način da se sačuva regionalna bezbednost  je saradnja i međususedska pomoć kako bi se suprotstavili terorizmu i ekstremizmu », nastavio je Predsednik Republike.

Podsetio je i na « napore koje Alžir neprestano ulaže kako bi podstakao libijske strane da se uključe u proces dijaloga pod pokroviteljstvom Ujedninjenih Nacija  i uz podršku Afričke Unije, a u cilju uspostavljanja Vlade nacionalne sloge koja će biti sposobna da rukovodi prelaznim periodom i ponovnom izgradnjom institucija države Libije tako da odgovori na izazove pred kojima se nalazi libijski narod ».

Stim u vezi naveo je inicijativu Alžira iz 2014. za uspostavljanje Mehanizma država suseda Libije, koji je svoj prvi sastanak održao u prestonici Alžiru, kao i na to da je u okviru procesa dijaloga pod nadzorom OUN, Alžir ugostio više rundi dijaloga između vođa libijskih političkih stranaka počev od marta 2015.

Prema rečima Predsednika Tebuna « dopremanje oružja zaraćenim stranama dovelo je do pogoršanja situacije u Libiji, sve to uz angažovanje stranih boraca i prisustvo ekstremističkih terorističkih grupa, čije su se aktivnosti intenzivirale paralelno sa eskalacijom vojnog sukoba što sve zajedno ugrožava lokalni, regionalni i međunarodni mir ».

« Regionalne i međunarodne borbe za uticaj i veliki broj kontradiktornih agendi idu u prilog održavanju statusa kvo », dodao je g.Tebun upozorivši na opasnosti koje proizilaze iz takvog činjeničnog stanja i koje mogu ugroziti napore koje Ujedinjene Nacije i region ulažu u iznalaženje političkog rešenja.

Predsednik Republike je izjavio « da ima poverenje u sposobnost libijskog naroda da prevaziđe krizu, ukoliko mu se za to pruži prilika, pod neutralnim nadzorom UN, i da krene putem dijaloga i nacionalnog pomirenja kako bi se iznašlo sveobuhvatno političko rešenje, zasnovano na garancijama bezbednosti i stabilnosti Libije i izgradnji snažne demokratske države, sposobne da povrati vlast nad čitavom libijskom teritorijom, bez stranog uplitanja u njene unutrašnje stvari ».

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés