Alžir će tokom juna 2020. predsedavati Savetu za mir i beznednost Afričke Unije (AU)

Alžir će tokom meseca juna 2020. u Adis Abebi, predsedavati Savetu za mir i bezbednost Afričke Unije, koji je centralni organ panafričke organizacije za pitanja mira i bezbednosti na afričkom kontinentu.
Veran svojoj panafričkoj tradiciji, Alžir će raditi na unapređenju agende za mir i bezbednost, posebno u ovom kritičnom periodu pandemije izazvane širenjem bolesti Covid-19. Alžir će, zajedno sa svojim afričkim kolegama, članovima Saveta za mir i bezbednost budno razmotriti adekvatne mere koje treba preduzeti u cilju jačanja delovanja AU i otpornosti kontinenta u tom kontekstu.
Pored razmatranja i praćenja situacije u kriznim žarištima na kontinentu, « Savet za mir i bezbednost će pod predsedavanjem Alžira, svoje delovanje potpuno uskladiti sa mapom puta AU koja je usmerena na to da u Africi oružje utihne, što je i tema Afričke Unije za ovu godinu », kaže se u saopštenju.
Alžir je februara 2019. izabran ogromnom većinom glasova za člana Saveta za mir i bezbednost na period od tri (03) godine i već mu je predsedavao novembra meseca prošle godine

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés