Alžir proslavlja 58.godišnjicu nezavisnosti

Alžir je 5.jula proslavio 58.godišnjicu nezavisnosti i Dan mladosti.

Ovaj datum obeležava kraj kolonijalne vladavine koja je tokom 132 godine bila nametnuta alžirskom narodu i koja je srušena nakon borbe za nacionalno oslobođenje otpočete 1.novembra 1954.

Ove godine proslava povratka nezavisnosti i sticanja međunarodnog suvereniteta, obeležena je vraćanjem u Alžir ostataka 24 borca kojima su snage kolonijalne vojske odrubile glave u 19.veku i čije su lobanje čuvane u Muzeju čoveka u Parizu. U to ime  organizovana je ceremonija na kojoj im je odata pošta i priređena dostojanstvena sahrana.

Predsednik Republike je na ceremoniji izjavio : « Daleko od toga da treba da budemo taoci prošlosti, ali pozivanje na našu istoriju, u svim njenim pojedinostima, njenim mukama i radostima, služi radi očuvanja nacionalnog sećanja i procenjivanja naše sadašnjice, njenih pozitivnih strana i njenih nedostataka te kao odrednica za našu decu i unuke u izgradnji srećne i spokojne budućnosti i stasavanju temeljnih i jakih pojedinaca koji poštuju temelje, principe i vrednosti Nacije »

Predsednik Republike, Vrhovni komandant oružanih snaga, Ministar nacionalne odbrane je takođe predsedavao i ceremonijom dodele činova i medalja oficirima Narodne nacionalne armije.

Inače, zbog restriktivnih mera koje se odnose na okupljanja a koje su uvedene zbog sprečavanja širenja pandemije izazvane virusom korona, praznik je obeležen nizom virtuelnih kulturnih  događaja u svim delovima zemlje. 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés