Ambasada Alžira poklonila knjige Arapskom kulturnom centru

Povodom Dana arapskog jezika, koji se obeležava 18. decembra, g. Abdelhamid Šebšub, Ambasador Alžira poklonio je Arapskom kulturnom centru u Srbiji, zbirku knjiga koja se sastoji od književnih dela proze i poezije kao i dela iz istorije i kulturnog nasleđa Alžira. 

Ceremonija primopredaje knjiga upriličena je u sedištu Ambasade Alžira u Beogradu u prisustvu gospođe Ene Pavlović, direktorke Arapskog kulturnog centra u Srbiji.

U svom kratkom obraćanju, g.Šebšub je podsetio da je arapski jezik jedan od jezika kojim se služi najveći broj ljudi u svetu i jedan je od stubova kulturnog diverziteta čovečanstva.

Dodao je da se preko arapskog jezika prenosi i veoma bogato kulturno nasleđe, kao i to, da je arapski značajno doprineo svetskoj civilizaciji u svim oblastima.

Ambasador Šebšub pozdravio je napore koje Arapski kulturni centar ulaže u širenje arapskog jezika i kulture u Srbiji, a gđi Eni Pavlović dao je uveravanja o spremnosti Ambasade da ojača saradnju sa centrom i da mu pruži svu potrebnu podršku.  

Gđa Ena Pavlović je zahvalila Ambasadoru na ovom gestu izrazivši uverenje da će se aktivnosti centra obogatiti ovom donacijom u knjigama, zahvaljujući kojima će srpski čitaoci dobiti priliku da se upoznaju sa mnogim aspektima alžirskog kulturnog nasleđa.   

Istakla je da će ovaj poklon u knjigama biti jezgro buduće biblioteke, koje Arapski kulturni centar namerava da oformi za široku čitalačku publiku u Srbiji, koja pokazuje veliko interesovanje za arapski jezik i kulturu.  Podsetimo da je 18. decembra 1973. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila arapski kao jedan od radnih jezika u znak priznanja njegovom doprinosu svetskoj civilizaciji.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés