Preminuo Reda Malek (Redha Malek), političar i prvi ambasador Alžira u Beogradu

Prvi ambasador nezavisnog Alžira u Jugoslaviji, Reda Malek preminuo je 29. jula 2017, u gradu Alžiru, u 85. godini.

Rođen u Batni, 21.decembra 1931, Reda Melek je tokom rata za nacionalno oslobođenje obavljao razne dužnosti u Frontu za Nacionalno oslobođenje  (FLN) a zatim je, po sticanju nezavisnosti vršio različite odgovorne funkcije.

Godine 1955. Reda Malek je bio jedan od osnivača Opšte unije alžirskih muslimanskih studenata (UGEMA).

Od 1957. do 1962. bio je direktor nedeljnika Fronta za nacionalno oslobođenje(FLN), „El Moudjahid“.

Bio je portparol alžirske delegacije na pregovorima o Evijanskom sporazumu (1961.-1962.).

Po sticanju nezavisnosti, Reda Malek je 1962. imenovan na mesto ambasadora u Jugoslaviji,  1965. u Francuskoj,  i 1970. u Sovjetskom Savezu.

Godine 1977. bio je na dužnosti ministra za informisanje i kulturu da bi 1979. ponovo bio imenovan za ambasadora u SAD, a 1982. u Velikoj Britaniji.

Bio je jedan od glavnih pregovarača zaslužnih za oslobađanje 52 taoca iz američke ambasade u Teheranu (Iran) 1981.

Aprila 1992. postavljen je za predsednika Nacionalnog konsultativnog saveta, a u julu mesecu iste godine, kao 5.član Visokog državnog komiteta (HCE).

Februara 1993. imenovan je na funkciju ministra spoljnih poslova, a u avgustu iste godine došao je na čelo Vlade na kome je ostao do aprila 1994.

Godine 1995. Reda Malek izabran je za predsednika političke stranke, Nacionalnog republikanskog saveza (ANR).

Reda Malek je autor više dela, medju kojima „Tradicija i revolucija“, „Suštinsko pitanje: pitanje modernosti u Alžiru i u islamu“ , „Alžir u Evijanu“, i „Istorija tajnih pregovora (1956/1962)”.

U pismu saučešća porodici preminulog, Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika (Abdelaziz Bouteflika) je podsetio da je Reda Malek „ bio  među našim prvim studentima koji su napustili školske klupe dajući prednost akciji na terenu i da je nezadugo pošto se priključio redovima slavne Revolucije, svoje talente i naučne i kulturne kapacitete stavio u službu revolucionarne diplomatije koja je delala na međunarodnim forumima“ .

„Najbolji dokaz, dodao je Predsednik Republike je taj što ga je revolucionarno rukovodstvo imenovalo za prvog portparola Revolucije, koristeći se dnevnim listom El Moudjahid kao javnom tribinom, na kojoj je on kao kulu od karata, srušio propagandu kolonijalnih snaga i obelodanio njihove zločine i mračne planove“.

Predsednik je takođe podsetio „ na napore koje je on neumorno ulagao kao član alžirske delegacije na pregovorima sa francuskim okupatorom, koji su se posle više mukotrpnih etapa, okončali čuvenim Evijanskim sporazumom“.

Reda Malek je sahranjen u nedelju, posle podne u aleji heroja, na groblju El-Alia (u gradu Alžiru).

Političke ličnosti i saborci iz El Moudjahid-a su se oprostili od bivšeg šefa Vlade, koji je preminuo prošle subote, i jednoglasno su pozdravili njegovu izuzetnu i velikodušnu ličnost, koja je svoj život posvetila Alžiru vršeći odgovorne dužnosti u najtežim trenucima kroz koje je Alžir prolazio.

(APS)

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés