Izložba umetničkih dela trojice alžirskih slikara

Ambasador Alžira, g.Abdelhamid Šebšub prisustvovao je 15.januara, u beogradskoj « Galeriji 73 » otvaranju izložbe umetničkih dela trojice alžirskih slikara sa Nacionalne škole lepih umetnosti, koju je organizovalo Društvo prijatelja Alžira a kojemu su  prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i brojna publika.

Pod naslovom « Neka moji snovi postanu stvarnost », slikari Rahmani Said, Aiche Moustafa i Garadi Mokhtar su pojasnili da su njihova dela inspirisana životom u Alžiru kojim dominaraju boje, svetlost i nada.

Gđa Mirela Pudar, Direktorka « Galerije 73 » izjavila je u svom obraćanju, da je počastvovana što je ovaj kulturni prostor stavila na raspolaganje alžirskim umetnicima kako bi se srpska publika upoznala sa stvaralaštvom slikara iz drugih zemalja, podvukavši značaj uloge koju ima kultura u jačanju prijateljstva među narodima. Ukazala je da Alžir i Srbija imaju istorijske veze u svim obastima, a posebno kuturne veze.

Sa svoje strane, Ambasador je u svom obraćanju podsetio da je Alžir bio inspiracija mnogim pesnicima, piscima i slikarima i da su « slavna imena poput Rasima(Racim), Kade (Khadda), Isijakema (Issiakhem) ili Bajea (Baya) obeležili svetsko slikarstvo, kao i da su izazivali divljenje i samog Pikasa » i pozvao je mlade talente da budu na visini njihovih slavnih predhodnika.

 

 

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés