SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA I NACIONALNE ZAJEDNICE U INOSTRANSTVU

Alžir osuđuje ubistva civila iz tri zemlje regiona, koja je počinio Maroko:

Alžir najoštrije osuđuje ciljane atentate, koje je Kraljevina Maroko počinila sofisticiranim ratnim oružjem nad nedužnim civilima, državljanima iz tri zemlje regiona, izvan svojih međunarodno priznatih granica.

Ovi ratoborni postupci, nalik su aktima državnog terorizma koji se ponavljaju,  i poprimaju svojstva ubistava po nalogu države, koja mogu biti predmet krivičnog gonjenja pred nadležnim organima iz sistema Ujedinjenih nacija. Ovakva surovost prema civilima, koja se očitava kroz njihovo ubijanje sa namerom i predumišljajem, predstavlja teško i sistemsko kršenje međunarodnog humanitarnog prava, koje se mora najoštrije osuditi i odlučno sprečiti.

Ovakvo srljanje marokanske okupatorske sile je konstantan izazov međunarodnom pravu, a region izlaže posebno opasnom razvoju situacije.

Nepromišljenost svojstvena ekspanzionističkim ciljevima Kraljevine Maroko morala bi da bude opomene Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, i ličnom Izaslaniku Generalnog sekretara, Stafanu De Misturi, čija su misija i napori za smirivanje situacije ozbiljno ugroženi stalnim i ozbiljnim kršenjem bezbednosti na okupiranim saharskim teritorijama i u njihovom neposrednom okruženju, uz ozbiljne rizike od potencijalno opasnih regionalnih iskoraka.

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés