AMBASADOR ALŽIRA POSETIO UDRUŽENJE ADLIGAT

30. 11. 2022.

Ambasador Alžira u Srbiji, Nj. Е. Fatah Mahraz posetio je, 29. novembra 2022. godine, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ADLIGAT – Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnost.

Ovom prilikom ambasador Mahraz se upoznao sa zbirkom Alžira, jednom od najznačajnijih u regionu, sa mnogim retkim izdanjima. Zbirka je formirana najvećim delom iz fondova Biblioteke Lazić (od 1882), Instituta za međunarodni radnički pokret i Legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Doprinos formiranju zbirke pružili su i Društvo prijatelja Alžira, kao i Ambasada Alžira u Beogradu. O alžirskoj zbirci, Viktor Lazić, predsednik ADLIGAT-a, objavio je niz tekstova u uglednim srpskim medijima.

Među mnogobrojnim posebnim knjigama, svakako se izdvaja najređi arapsko-francuski rečnik, štampan u gradu Alžiru, 1871. godine, poklon Darka Tanaskovića, i zbirka retkih ratnih izdanja štampanih tokom Alžirske revolucije, koju je Jugoslavija svesredno pomagala.

Ambasador Mahraz je izrazio zadovoljstvo posetom, i sa Anetom Đermanović, načelnikom za međunarodnu saradnju, Viktorom Lazićem, predsednikom ADLIGAT-a, i Markom Jelićem, predsednikom Društva prijatelja Alžira, razgovarao o mogućnostima uspostavljanja saradnje između ADLIGAT-a i institucija kulture u Alžiru. Ovim povodom, ambasador je poklonio ADLIGAT-u reprezentativnu monografiju na francuskom jeziku o alžirskim palatama, kao građevinskim i arhitektonskim lepotama Alžira, kao i alžirso vino i alžirske urme, koje su najboljeg kvaliteta na svetu.

Foto: ADLIGAT

Comments are closed.

Copyright Ambassade d'Algérie en Serbie 2015 • Tous droits réservés